Dyslexi och dyskalkyli

I dag hörde jag om en utredning som tar upp att lärare i skolan inte hjälper elever med dyslexi, inte använder de hjälpmedel som finns och inte utbildar sig i ämnet. I skolan jag jobbar är det inte hjälpmedlen, kunskapen eller lärarna som är problemet. Problemet ligger i att det inte finns några pengar till det som behövs.
För att kunna hjälpa elever som har problem behöver lärare tid, tid kostar och antalet lärare i skolan sjunker (brukar även kallas att elevgrupperna blir större, men det är samma sak).
Hjälpmedel kostar en massa pengar och dessa finns inte i dagens budget, i dag fick jag veta att ett hjälpmedel i matte för en år fem kostar drygt 800 kr för ett år. Hur ska det fungera om det redan är en ansträngd budget.
Utbildning är något som alla lärare har ett intresse i att skaffa sig men om det är en ständig kamp för pengar, tid och vilja från skolledning så är det inte så värst inspirerande att försöka, när sen inte kompetensen får komma till sin rätt så tröttnar lärare på att försöka.
När jag nu läser vad jag har skrivit så vill jag hävda att det är inte hos lärare eller ens hos den enskillda skolan som problemet sitter utan hos politikerna som verkar leva av en grav dyskalkyli. Matten går helt enkelt inte ihop.

Den vanliga lördagen

I går var vi ju och kollade på piraten 4. Det var en helt ok film men något som jag nog lika väl kunde ha väntat och hyrt för att se hemma. Vi hade dock en massa trevligt godis och fick uppleva 3D för första gången. Kan sägas att man nog ska se en film som faktiskt är inriktad på 3D effekter i stället för en som bara har små inslag ibland.
Efter filmen så gick vi på restaurang Nori som hade den mest fantastiska sushi rolls (california och tempura). Vi ångrade att vi hade beställt en hel flaska vin men vi lyckades nästan få i oss hela ändå. Sen drog vi hem och störde grannarna genom att sjunga singstar tills vi var hesa båda två =)

Bakluckeloppis

I dag var vi uppe lite tidigare än vi hade tänkt för att gå på bakluckeloppis i Vikingstad. Vi Var där tidigt och handlade helt oväntade saker. Som så många andra så har vi inga egna barn men vi har en massa vänner med barn. Många gånger hamnar man då i sittsen att barnen får leka med saker från köket eller annat smått och gott som man inte är rädd om. Därför så tänkte vi att i dag ska vi inhandla något till våra mindre gäster. Vi handlade massor med brio och ikea tågbanesett. 150 kr för alla dessa saker =) våra små gäster kommer kunna bygga runt helta huset =)
Det blev även en fin flaska att ha mjöd i och D hittade en massa "bra" filmer som han aldrig kommer att se... Vi har fortfarande tre oöppnade filmer i bokhyllan, men å andra sidan så har vi just köpt tågbana till andras barn... Hmm...

En vanlig lördag

I dag har maken och jag en mysdag med vissa inslag av packning och jobb, alltså en vanlig lördag. Vi har packat mycket liten del av våra ägodelar inför fytten och jag ser inte något slut på det... Nu ska vi äta lunch, åka in till stan och se på Pirterna nr 4 3D samt gå på mysig restaurang.

Barnlängtan

Lyssnade på Rix fm i går och hörde talas om denna rörelse.

Slöjdfunderingar

I dag har jag jobbat i trä- och metallslöjdsalen. Fick en massa hjälp av eleverna att organisera alla skruvar, muttrar och spikar. Har upptäckt att min företrädare hade en fetisch för olika filar. Har hittat ca 5 klassuppsättningar och jag börjar fundera på om det är så att man förbrukar denna vara med en faslig fart eller om han som sagt hade en fetisch.
Jag har även funnit en massa saker som jag inte vet vad de är så jag ska fotografera dem och se om inte någon annan har en aning.
Fick höra av en elev i dag att hon tyckte mycket bättre om textilslöjden nu för hon fick göra så mycket mer komplicerade saker nu mot innan. Deras gamla lärare lät dem tydligen inte göra annat än kuddar och gosedjur. Undrar om det var hennes val eller barnens? De är fortfarande ganska enkelspåriga. De gillar i alla fall att jag har ordning även om de som kanske är lite struliga tycker det är jobbigt att jag ställer krav på dem. Nästa år ska de i alla fall få läras sig en massa saker som de inte har lärt sig innan och även lära om en hel del =)

Struktur?

I dag har jag insett att jag inte kommer att hinna allt som jag vill innan sommaren, så nu börjar den stora struktureringen för att hinna så mycket som möjligt men utan att stressa ihjäl sig... Jag är säker på att vissa söndagsfikor kommer hjälpa mig att klara tankarna =)

Ett tag sen

Det var ett tag sen. Nästan ett år har gått och jag har jobbat, gift mig och köpt hus. Nu undrar jag lite vad jag ska göra fast det ordnar nog huset till under sommaren =)
Livet är fortfarande härligt och det går framåt.
RSS 2.0